Landsting beställer utan att kolla priset

Jag tycker vinklingen i Svenska Dagbladets artikel om influensavaccin är fel, Influensan bingo för vaccinjättar. Självklart SKA lägemedelsbolag tjäna pengar när efterfrågan är stor. Det är ju inte konstigare än att Saab måste sälja bilar för att gå med vinst. Det är något sjukt över attityden att de som producerar sjukvård inte ska få tjäna pengar på den. Varför kräver de då inte att läkare och sjuksköterskor ska jobba gratis? De får ju hela sin inkomst från sjukvården…
En läsare tar upp en annan aspekt i artikeln:

Den visar på ett kompakt sett allt som är fel med offentlig sektor idag, att beställa 18 *miljoner* enheter av någonting *utan att kolla vad de kostar per styck FÖRST*. Man tror inte det är sant.

Ja, de här styckena i artikeln är rätt intressant:

Men när notan kom blev det en chock, enligt Göran Stiernstedt som är chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.
–Ett vanligt influensavaccin kostar 35 kronor per dos. Den här gången tar de 65 kronor per dos. Den prisökningen kom som en kalldusch för oss. Totalt blir det 1,3 miljarder kronor, säger Göran Stiernstedt och medger att landstingen borde ha varit mer uppmärksamma på priset vid ordertillfället.

Lanstingen beter sig som femåringar. Pekar på vad de vill ha, utan att kolla priset.
Så kan inget privat företag agera. Bara det offentliga kan lägga in beställningar utan att först gjort upp om priset. Gissa varför skattepengarna aldrig räcker.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen