Var Reinfeldt nationalistisk eller inte?

Att tala om att man trivs i Sverige, gillar ängar, skogar, röda stugor och annat som kallas typiskt svenskt, är nog det mest tabubelagda man kan ägna sig åt i svensk politik. Genast blir man anklagad för att vara rasist och inskränkt i svenska medier. Man ska älska kulturer i Afrika eller bortre Asien, men aldrig någonsin något svenskt.
Därför är det oerhört underhållande att se hur förvirrade de politiskt korrekta ledarsidorna blir över Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Dagens Nyheter skriver i En statsman i Visby:

Ett brandtal för det euroepiska samarbetet. Och det bara en månad efter ett EU-val där Moderaterna hade motsatt strategi. Då skulle Sverige lära EU hur saker och ting görs på bästa sätt.

Sydsvenska Dagbladet uppfattar det annorlunda i ledaren Historiska perspektiv:

Budskapet var att det är genom samarbete, ödmjukhet och öppenhet för omvärlden – inte genom militära fälttåg, ekonomisk protektionism eller moralisk självgodhet – som Sverige har blivit ett rikt land med makt att påverka …
1600-talets militära segrar gjorde Sverige till ”en stormakt på kartan”, men folket levde kvar i armod och landets inflytande över Europas utveckling förblev begränsat.
Inte heller tiden som ”moralisk stormakt” under 1900-talet, då Sverige tog på sig rollen som världssamvete gav, enligt Reinfeldt, något verkligt inflytande. Rubriker, ja, men knappast bestående resultat.
Det är genom öppenhet och samarbete som Sverige blivit framgångsrikt. Och det är bara genom öppenhet och samarbete som Sverige kan hantera vår tids stora utmaningar: klimatkrisen och den ekonomiska krisen.
Floskler? Javisst. Nationalistiskt? Tveklöst.

Och tala väl om Sverige får man inte göra! Tidningen fortsätter:

Men också ett försök att formulera en positivare och öppnare nationell självbild än den som torgförs av mera grumliga politiska krafter. Samtidigt ligger den moraliska självgodheten på lur även under EU-ordförande Reinfeldts ödmjuka yta.

Varför får inte en svensk statsminister företräda Sverige? Varför ska vi likt slavar underkasta oss EU-byråkratin utan att få yppa en egen uppfattning? Det här sjävlhatet som översvämmar de politiskt korrekta etablissemangen är oerhört obehaglig.
Själv tycker jag Fredrik Reinfeldt i Almedalen gör det DN skriver, håller ett brandtal för europasamarbete, men bygger det på en trygg förankring i en egen identitet.
Min uppfattning är att samarbete bara fungerar om man först vet vem man själv är, vad man vill och inte hatar sig själv eller det man representerar.
Eftersom Reinfeldt verkar finnas just där, kommer nog ordförandeskapet gå bra — efter de omständigheter han själv inte påverkar.
Se också SVD, HD. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen