Reinfeldt vill ha svag EU-president, alltså: inte Blair

Det var när jag var i Almedalen som statsminister Fredrik Reinfeldt inför internationella medier sa att små EU-länder som Sverige ”inte vill se en stark ledare eftersom de ser en risk för att hamna i skuggan av de stora länderna”.
Det är detta som nu i internationella medier tolkas som att EU-ordförande Reinfeldt är emot Tony Blairs kandidatur till den nya posten som EU-president (se förra blogginlägget).
Reinfeldt vill hellre se en mötesordförande som håller låg profil.
Men är inte detta feltänkt?
En stark och internationellt välkänd ledare för EU skulle ju snarare ställa de stora EU-länderna i skuggan. Det vill säga de ledare som idag är ”Europas röst”, typ Nicolas Sarakozy, Gordon Brown, Angela Merkel och Silvio Berlusconi.
De små ländernas ledare syns ju inte alls i dagsläget, så de kan ju knappast hamna i skuggan — de har ju alltid stått där.
Jag har förespråkat Tony Blair som EU-president sedan 2005, just därför att han skulle överglänsa de mindre skickliga regeringscheferna (då Schröder, de Villepin och Chirac).
Och så som jag känner dynamiken i politiska maktkretsar, så kommer en stark EU-president av Blairs sort att söka stöd hos de mindre ländernas regeringschefer när de stora ländernas ledare försöker styra och ställa, och dessutom känner sig trampade på tårna av en ny aktör som konkurrerar om uppmärksamheten på deras nivå.
Däremot skulle en svag EU-ordförande, som ser sin roll bara som mötesordförande på toppmöten, innebära att de stora länderna kan fortsätta att ge intryck av att EU är splittrat och har många olika utrikespolitiska ståndpunkter samtidigt.
Då kan man ju också fråga sig varför man överhuvudtaget ska ha en EU-president.
Det var Henry Kissinger som 1970 satte fingret på en viktig aspekt när han frågade: ”vem ska man ringa när man vill tala med Europa?” Den nye EU-ordförandeposten borde vara svaret. Men om Reinfeldt verkligen menar det han sa 1 juli, så kommer ju Kissinger att, fortfarande efter 40 år, inte ha fått något svar på sin fråga.
Akuelle artiklar: Reinfeldt: no need for a strong Council president, One president for 27 nations: Can Tony Blair lead Europe?, Battle for EU president post commences.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen