Reinfeldt emot Tony Blair som EU-president?

Om Lissabonfördraget blir godkänt i den nya irländska folkomröstningen, som hålls 2 oktober, kanske Fredrik Reinfeldt blir den siste EU-ordföranden enligt det halvårsvis roterande systemet. Enligt Lissabonfördraget flyttas makten till en ny presidentpost med en mandatperiod på 2,5 år.
Nu har Storbritanniens Europaminister avslöjat att Tony Blair är landets kandidat, rapporterar New York Times i Blair Faces a Battle for the E.U. Presidency:

I en förmodligen oplanerad kommentar gjorde brittiske Europaministern Glenys Kinnock klart att Tony Blair vill ha posten och att han har brittiska regeringens stöd.

I kommentarerna till detta uttalande är det jag förvånas mest över att Guardian anser Fredrik Reinfeldt vara stark motståndare till Tony Blair, President Blair? Former PM in frame to become first head of EU, says Kinnock:

Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister — som tog över det roterande ordförandeskapet i EU denna månad och som kommer att leda toppmötet i oktober — är känd som en stark motståndare till Tony Blairs kandidatur.
Reinfeldt säger till Guardian att han inte tänker ge sig in i någon diskussion om namn för posten, medan högre europeiska diplomater säger att presidentskapet kommer att stå högt på dagordningen för oktobermötet.
Reinfeldt säger att han förväntar sig att leda lanseringen av Lissabonfördraget, ”inklusive valet av rådets ordförande [Europapresidenten]”. Han tillägger att han förväntar sig att ”många namn” förs fram om fördraget blir ratificerat av alla medlemsländer.

Det här är ju förväntade uttalanden. Guardian måste syfta på andra uttalanden när tidningen hävdar att Reinfeldt skulle vara emot Blair. Vilka? Vi i Sverige borde veta vad vår statsminister gör i EU. Varför får han inga frågor från svenska journalister om sitt påstådda motstånd mot Blair? Varför gör inga svenska medier analyser om hur svenska ministrar arbetar i Bryssel?
Det är ju skamligt att britter vet mer om Reinfeldts agerande i EU, än vi svenskar.
Vi vill veta!
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , , )

Rulla till toppen