Lech Walesa och Vaclav Havel kritiserar Obama

Under 1980-talets kamp mot det sovjetiska förtrycket i Östeuropa var Lech Walesa och Vaclav Havel människorättsaktivismens ledare. Den ene fackföreningsman i Polen, den andre författare i Tjeckoslovakien. Efter frigörelsen blev båda presidenter i sitt respektive hemland.
Nu varnar de och 20 andra ledare i Östeuropa Barack Obama för hans kryperi gentemot Moskva. Radio Prague rapporterar i Havel call on Obama to resist Russian intimidation:

I det 10 sidor långa brevet är en uppmaning till USA att inte ignorera eller överge sina allierade i centrala och östra Europa i en tid då det framstår som att Ryssland avser att återta sitt inflytande i en region som en gång fanns inom dess sfär av inflytande.

Ja, Barack Obama skapar oro runt om i världen. Kommer han att alls försvara frihet och demokrati, ens där detta har etablerats med stöd av tidigare presidenter?
Det är allvarligt för den internationella politiken att USA under Obama framstår som så ointresserat, så likgiltigt för den kamp mellan frihet och förtryck som fortfarande inte är avgjord på många håll i världen.
Se mer: CBS News/AP i East Europeans nervous as US courts Russia, New York Times i Eastern Europe Is Uneasy Over U.S. Ties With Russia och Daily Telegraph i Central Europe’s leaders ask Barack Obama to take strong line with Russia.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen