‘Om jag sagt det hade jag blivit hängd’

Den klart slugaste och smartaste utfrågaren bland senatorerna som ställt frågor till president Obamas nominerade kandidat till Högsta domstolen idag är Lindsey Graham från Sydkarolina. (Se hans förhör här.)
Genom att be Sonia Sotomayor för åhörarna berätta hur hon definierar olika juridiska filosofier, frågor som på ytan framstår som banala i detta högt kvalificerade sällskap, fick han henne att avslöja mer om sin egen uppfattning än hon förmodligen insåg.
Att ställa rätt frågor är en svår konst, och det är en njutning att så någon som verkligen behärskar den. Politiker besitter den oftast inte alls, men Graham är ett lysande undantag. Han var också den som vågade ta upp hennes kontroversiella uttalande om att en vis latinamerikansk kvinna (“wise latina woman“) är en bättre domare än vita män. Så här refererar Townhall, Graham Goes There:

Senator Lindsay Graham citerade just Sotomayor och hennes “wise Latina”-uttalande inför hela utskottet. Hon skrattade bort det, men Graham kom till slut fram till sin frågeställning.
Graham: “Om jag hade sagt det där, skulle jag blivit hängd. Förstår du det?
Sotomayor: “Jag förstår.”
Graham sa att han kommer att avhålla sig från att bedöma henne enbart på det uttalandet, men hoppades att hon ska “förstå i vilken värld vi lever”. Om andra gör liknande uttalanden, sa Graham, kommer de inte att få möjlighet att uppnå samma position som henne.
Sotomayor sa att hon håller med honom. På vilket Graham svarade: “Well, om det är det enda som kommer ut av det här förhöret har det varit värt det.”

Det Graham syftar på är att om någon sagt att vita män är bättre domare än latinamerikanska kvinnor, hade den personens politiska eller juridiska karriär omedelbart blivit stoppad och personen hade fått löpa gatlopp snarare än utnämnas till domare i Högsta domstolen.
Alltså motsatsen till det som gäller för Sonia Sotomayor, trots att hon gjort just en sådan fördomsfull utvärdering byggt enbart på ras.
Med rakbladsvassa analyser avslöjar Graham hyckleriet i den politiska korrektheten. Lysande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen