Mord får aldrig skrivas av

Det är glädjande att det verkar finnas stor uppslutning bakom kravet om att upphäva preskriptionstiden för mord. Idag är det så att ingen kan åtalas för ett mord när det gått 25 år.
Det är två aktuella fall som satt fart på debatten, mordet på den prostituterade Catrine och mordet på statsminister Olof Palme. Båda är ouppklarade och båda närmar sig eller passerar 25-årsgränsen.
Östgöta Correspondenten skriver i ledaren, Slopa preskriptionstiden för de grövsta brotten:

Sedan 2007 pågår arbetet med en lagrådsremiss där bland annat preskriptionstiden för mord och andra brott där det finns uppsåtligt dödande ska ses över. Enligt det förslag som ligger på regeringens bord ska preskriptionstiden för sådana brott slopas. Det vore utmärkt. Det verkar glädjande nog också regeringspartierna vara eniga om.

Expressen skriver i Mord ska aldrig preskriberas:

Men för de allra värsta brotten, då går det inte att glömma. Också mördade har familjer, vänner och älskade som kommer att få leva med konsekvenserna – och frågorna – hela sina liv. De har rätt att veta att samhället söker svar så länge det går. Oskyldigt misstänkta har dessutom rätt att kräva att samhället gör sitt yttersta för att gripa den verklige mördaren.

Upsala Nya Tidning skriver i 25 år räcker inte:

Det finns ingen anledning att ha en lag som hindrar att mördare och krigsförbrytare får sitt straff.

Dagbladet i Sundsvall skriver, da Costa och preskriptionen:

Känslomässigt känns det ändå fel att da Costas akter nu arkiveras för gott. Som levande var hon en ­handelsvara, som död blev hon bara en nedlagd förundersökning. Genom att förlänga preskriptionstiden – även för gamla och till synes ”omöjliga” fall – skickar samhället en viktig signal: Vi har inte glömt.

Utöver de moraliska aspekterna finns de tekniska. Brott som inte kan utredas nu, kanske kan klaras upp senare, när den tekniska utvecklingen kommit längre. DNA är ju ett exempel på hur förutsättningarna för brottsutredningar kraftigt kan förändras. Tiden står inte alltid på brottslingens sida. Det bör inte heller lagen göra, iallafall inte när det gäller de grövsta brotten.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,

Rulla till toppen