Män drabbas hårdare av krisen

Malin Siwe slår hål på en av feminismens myter i Dagens Nyheter idag, Krisen: Inte synd om kvinnorna:

I januari [sa] socialdemokratiska kommunalråd med Carin Jämtin i spetsen … att ”kvinnor brukar få ta den hårdaste smällen i kristider”. I en intervju i ETC bedömde Kommunals ordförande Ylva Thörn lågkonjunkturens effekter: ”Kvinnor drabbas hårdast, det har alltid varit så att kvinnors arbeten blir resåren i konjunktursvängningarna.”
Struntprat.
När världsekonomin krisar är det främst män som mister jobbet i Sverige. Eller har dem kvar till priset av arbetstidsförkortning med lönesänkning, något som denna gång tillämpats brett inom de stora industriföretagen. Förra veckan var 142 000 män inskrivna vid Arbetsförmedlingen som arbetslösa på heltid. Kvinnorna var 104 000.

Hon tillägger att det inte heller är synd om männen, vilket naturligtvis är riktigt. Vi borde sluta jaga bilder av medborgare som ständiga offer för omständigheterna. Varför inte lyfta fram det som är framsteg, det som går bra, det som ger hopp?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen