Idag skrivs svensk historia

För första gången är en svensk statsminister med vid toppmötet G-8. Detta i egenskap av EU:s ordförande. Eftersom Göran Persson var ordförande under våren 2001 missade han G-8 som hålls i juli.
Fredrik Reinfeldt intar alltså den mest framskjutna positionen någon svensk har haft i modern tid. DN skriver: Historiskt G 8-möte för Reinfeldt i L’Aquila.
Samtidigt blir årets G-8 det största någonsin eftersom en rad länder bjudits in att vara med från dag 2 (i morgon), rapporterar SVD i Rekordstort G8-möte.
Idag vid lunchtid sammanträder USA:s president Barack Obama, Japans premiärminister Taro Aso, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, Kanadas premiärminister Stephen Harper, Rysslands president Dmitrij Medvedev samt EU-ordförande Fredrik Rienfeldt och kommissionsordf José Manuel Barroso
Sydsvenskan skriver i Skarpt läge för Reinfeldt:

Mötet i italienska L’Aquila, som inleds idag, blir det första skarpa testet av Fredrik Reinfeldt som EU:s ordförande … Både Reinfeldt och Barroso – som redan framstår som ett sammansvetsat EU-team – vill se tydliga skrivningar för frihandel och mot protektionism. Ska världsekonomin häva sig ur krisen kan inte varje nation skydda sin egen industri, menar de.

Ja, det är rena julafton för Fredrik Reinfeldt. Att som politiskt intresserad få röra sig fritt i dessa kretsar är naturligtvis stort vilket land man än kommer ifrån, men det blir extra stort om man kommer från ett litet land som sällan — eller rättare sagt: aldrig — spelar i tungviktsligan.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen