En stor historiker fyller år: David McCullough

Jag måste tipsa om Peggy Noonans senaste kolumn i Wall Street Journal, Making History. När hon ska skriva inför självständighetsdagen 4 juli, slutar det med att hon skriver om den historiker som bättre än någon annan levandegjort amerikansk politisk historia: David McCullough, som idag fyller 76 år.
Noonan skriver:

Det händer inte ofta att den akademiska världen har samma uppfattning som den lokale tobakshandlaren, studenten eller grundskoleläraren, men alla är överens om McCullough … Han är omtyckt av vanligt folk och högaktad av det intellektuella etablissemanget.

Och jag kan inte annat än instämma i den gränslösa hyllningen till honom. Jag har med stort nöje läst hans biografier om presidenterna Harry Truman och John Adams. För båda vann han Pulitzerpriset. Han har också skrivit om den unge Theodore Roosevelt, om stora byggnadsprojekt (som Panamakanalen och Brooklyn Bridge) och andra historiska händelser.
Flesta av hans verk har också blivit långfilmer, TV-serier eller dokumentärer.
Noonan förklarar framgången:

Han har en skicklig reporters näsa för det intressanta och samtidigt djupet hos en historiker. Han ser och förklarar en incident eller ett skeende i sitt sammanhang, han väger alltid in det faktum att vi alla är människor och han fångar detaljer som på något sätt är talande.

Exakt. Och det är så jag tycker man ska se på både vår samtid och historien. Finn det viktiga! Skit i tramset. Försök tolka sammanhanget i vilket olika händelser sker.
Och så hans berättarteknik. I intervjuen nedan säger han: ”Jag skriver lika mycket för örat som för ögat.” Han vill höra att texten flyter när den läses upp och lyssnas till.
Jag kan rekommendera den här TV-intervjun i programmet Charlie Rose: An hour with the Pulitzer Prize-winning author David McCullough.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen