Bombning av Irans kärnvapenprogram nära förestående?

I Iran ser det ut som om de hårdföra fundamentalisterna behåller makten. Därför är det intressant att ta del av vicepresident Joe Bidens uttalande i en TV-intervju, Biden: Israel free to set own course on Iran:

Vicepresident Joe Biden signalerar att Obama-administration inte står i vägen om Israel väljer att attackera Irans nukleära anläggningar … Bidens uttalande markerar en tuffare hållning från USA mot Irans ambitioner. Administrationens talesmän bekräftar att vicepresidentens besked i TV-intervjun på söndagen representerar USA:s officiella linje om att Israel har rätt att försvara sig självt och göra sina egna bedömningar när det gäller nationell säkerhet.

Samtidigt rapporterar Israeliska medier att Saudiarabien inte heller motsätter sig att Israel slår ut Irans kärnvapenprogram, rapporterar Sunday Times i Saudis give nod to Israeli raid on Iran:

“Saudierna har taktiskt godkänt att israels flygvapen flyger genom deras luftrum i en operation som ligger i det ömsesidiga intresset för både Israel och Saudiarabien”, säger en diplomatisk källa …
Isreals säkerhetstjänst Mossad har försäkrat premiärminister Benjamin Netanyahu om att Saudiarabien kommer att vända bort blicken när Israeliska stridsflygplan flyger över kungadömet under en räd mot Irans nukleära anläggningar …
Andra arabstater skulle fördöma en räd när de uttalar sig i FN men skulle privat bli lättade över att se hotet från en iransk atombomb avlägsnat, säger John Bolton, tidigare FN-ambassadör för USA.

Ja, det ligger knappast i någons intresse att de galna fundamentalisterna som styr Iran får tillgång till kärnvapen. Ett anfall kommer givetvis att öka spänningarna, men på samma sätt som när Israel bombade Saddam Husseins nukleära anläggningar, så är det rimligt att ta riskerna. I annat fall kan det vara Teheran som anfaller — med kärvapen. Man har ju vid många tillfällen sagt att man tänker radera Israel från kartan. En effektivare metod än att atombomba finns ju inte.
Var står Europa? Tänker man än en gång falla på knä inför extremister, eller ställer EU upp på anfall mot anläggningar som utgör livsfarligt hot mot världsfreden?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen