Är Obamas HD-domare rasist?

President Barack Obama har nominerat latinamerikanska domaren Sonia Sotomayor till den mäktiga Högsta domstolen. Men under nästa veckas senatsförhör med henne kommer frågor att ställas om hon är en rättvis domare, eller om hon alltid dömer till latinamerikaners favor, alltså efter ras inte efter lag.
Sotomayor har gjort flera kontroversiella uttalanden om att en latinamerikansk kvinna är bättre som domare än en vit man. Vad värre är, man ska inte vara vit när man står inför en domstol där hon är domare. Hon dömer efter hudfärg. 
Därför ska jag följa nästa veckas förhör. Enligt uppgift kommer brandmän att vittna inför senaten om hur rasistiskt hon dömde i ett fall där ett antal brandmän i New Haven gjorde prov för att bli uttagna som befäl. Eftersom bara vita brandmän klarade provet, underkände Sotomayor urvalsprocessen. Ett prov som svarta och latinos inte klarar, är olagligt. När fallet kom upp i Högsta domstolen, upphävde man Sotomayors dom. Eftersom provet för befäl var lika för alla, och utformats för att utröna att de sökande klarar befälsuppgiften, är det giltigt oavsett vem som klarar eller inte klarar det.
HD säger med andra ord nej till omvänd rasism. Det är kompetens, inte ras, som ska avgöra. Här har Sotomayor helt uppenbart en annan uppfattning.
Borde Sonia Sotomayor bli HD-domare? Naturligtivs inte. 
En tröst i eländet är att även om hon skulle bli godkänd, påverkar hon inte maktbalansen i HD. I så fall ersätter hon en annan vänsterdomare som går i pension.
Se mer i bloggen: Satir: utan blind rättvisa, Obamas val till ny HD-domare imponerar inte.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,)

Rulla till toppen