Sänkta trösklar för unga

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger i topp i Europa, såväl under hög- som lågkonjunktur. Här ser vi det tydligaste exemplet på den rigida arbetsmarknaden. LAS blir till en hög tröskel. Ännu högre blir den med höga ingångslöner som betyder att oerfarna får nästan samma lön som erfarna och effektiva.
Åt det senare har regeringen gjort en del, man har halverat arbetsgivaravgiften för unga. Och delar av fackföreningsrörelsen visar också lite flexibilitet när det gäller lönekostnaden. Norrköpings Tidningar skriver i ledaren, Med låga trappsteg behövs inga stegar:

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä lanserade under Almedalsveckan ett förslag på att återinföra det lärlingssystem som funnit tidigare inom industrin. En ung nyanställd får endast 75 procent av lägstalönen, medan arbetsgivaren är skyldig att utbilda den anställde i yrket. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) är inte sen att ställa sig bakom IF Metalls förslag …
LO:s Wanja Lundby-Wedin är givetvis inte nöjd och lägger av någon anledning skulden på Littorin. ”Klart att Sven Otto Littorin tycker det är en bra idé så att han får ner lönerna på arbetsmarknaden.” Därefter går hon till storms mot de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som regeringen genomfört och kallar dem bortkastade! Lundby-Wedin hävdar att de i stället borde riktas insatser mot de ”som verkligen har det svårt att komma in på arbetsmarknaden”. Som vanligt högst oklart vilka de är.

Göteborgs-Posten skriver på samma tema, Sätt de unga främst:

Med nej till lärlingsanställningar och dessutom förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga tror sig alltså Lundby Wedin kunna åtgärda den höga ungdomsarbetslösheten. Det är cyniskt i överkant och uttryck för att det är rent partipolitiska hänsyn som styr.

Klart att LO står i vägen. Man kan inte vänta något annat.
Men jag undrar om lägre lönekostnader för unga är tillräcklig stimulans. Det är en enorm risk för ett mindre företag att anställa någon som inte har referenser och saknar erfarenhet. Särskilt om det också blir svårt att vid minskad orderingång minska personalstyrkan med dem som gör minst nytta.
Lättnader i LAS är nödvändiga för att minska risken av att anställa och för att hos företagarna ingjuta trovärdighet i att Sverige har en politik som förstår företagandets villkor.
Med lägre trösklar in i arbetsmarknaden skapas större dynamik. Visst, en del kommer att få lämna de jobb man får. Men i längden blir det mindre dramatiskt att byta jobb, om vi lättar på den genomreglerade arbetsmarknaden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen