Traditionella skolavslutningar åter i fara

Så är vi där igen: de politiskt korrekta vill hindra skolavslutningar i kyrkor. I år är det Östergötland som går i spetsen. Men tack och lov reagerar både S-märkta och borgerliga ledarredaktioner mot detta otroliga fattigdomsbevis. Widar Andersson skriver i Folkbladet, Herregud…

I mer än trettio år har barnen i Kättingeskolan på Vikbolandet firat skolavslutning i Jonsbergs kyrka. Men i år blir det inte så … [I går sa rektorn] att ingen ska “pådyvlas en viss religion” i ett land där det råder religionsfrihet. Det har hon förstås helt rätt i. Men frågan är om det kan anses att skolbarnen “pådyvlas” en kristen religion genom att vistas en timma i en kyrka där en liten del av programmet består av en präst som säger något om det kristna budskapet? …
Politiskt korrekt beröringsskräck är trist.

Norrköpings Tidningar skriver i ledaren, Politiskt korrekt offer på Vikbolandet:

De kyrkliga skolavslutningarna är i praktiken tradition snarare än religion. På Vikbolandet finns det knappast heller några stora grupper av elever som av religiösa skäl till varje pris vill slippa besöka kyrkan.
I vilket fall som helst är utvecklingen farlig. På sin blogg på nt.se konstaterar oppositionsrådet Karin Jonsson (C) att det är “som att be folk att rösta på Sverigedemokraterna”. Hon har helt rätt.

När ska vi få en debatt om det självförakt som präglar svensk debatt? Varför skäms man över den man är? Varför strävar så många efter att utplåna sin identitet för att vara andra kulturer till lags?
Hur ska någon kunna integreras i det svenska samhället, om det inte tillåts att finnas något svenskt i det?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen