Obamas Egypten-tal: ‘djupt ohederligt’

Vid lunchtid höll USA:s president Barack Obama ett tal i Egypten som var riktat till den muslimska världen. Det finns att läsa hos Washington Post: President Obama Addresses Muslim World in Cairo.
De första kommentarerna är inte nådiga. Kolumnisten Hugh Hewitt skriver i Townhall, A deeply dishonest speech:

Talet har gjort sakernas tillstånd värre eftersom det inte var ärligt om situationen i Mellanöstern, inte ärligt om hotet från Iran, inte ärligt om Israels djupa önskan om att få leva i fred och inte ärligt om beslutsamheten hos Hamas, Hizbollah och Iran om att förinta Israel och skaffa sig de vapen som krävs för att åstadkomma detta snarast möjligt.
Inget tal som är så djupt ohederligt i sin iver att utelämna väsentligheter eller så retoriskt vilseledande i sina utgångspunkter och argument kan göra någonting annat än att kommunicera extraordinär svaghet när det gäller Amerika.

Hewitt nämner två stora missgrepp från Obama: dels jämför han palestiniernas situation med Förintelsen. Och det är ju ett grovt misstag när Obama först nämner judarnas lidande och sedan säger “Å andra sidan” har palestinierna…
Sedan menar Hewitt att Obama är falsk när han försöker framställa det som att hans politik är en betydande kursändring från Bush när det gäller den muslimska världen. Det stämmer inte. Bush gjorde alltid klart skillnaden mellan muslimer i vardagen och fundamentalismen. USA:s vänner och fiender i världen är desamma nu som på Bushs tid.
Det som ändrats är tonen. Även om ton och stil har betydelse i de tjattrande klasserna, så är det bara hårda fakta som till slut räknas. Det är hårda fakta och handling som avgör krig och fred. Inte vältalighet. Särskilt om talet inte stämmer med verkligheten. Då kan det i längden snarare spä på motsättningar eftersom det kan skapa falska förhoppningar som inte infrias. Sådant kan leda till besvikelse och hat.
Och vad värre är, genom att inte erkänna Iraninspirerad fundamentalism som huvudproblemet i Mellanöstern, kommer Obama inte att nå någonstans. Han kan pressa Israel hur mycket han vill, men om Israel inte får hjälp med att minska hotet från islamistisk fundamentalism, kommer Israel inte att kunna göra några som helst eftergifter. Det handlar om deras nations överlevnad. Den kompromissar man inte om!
Barack Obama har visat att han inte kommer att kunna göra någonting för att förbättra situationen i Mellanöstern. Inte så länge han har den verklighetsfrånvända bild som det här talet indikerar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen