Stasiskottet i Västberlin

För några veckor sedan avslöjades att hela grunden för studentvänsterns uppror 1967-68 och som spårade ut i terrorism i bland annat Baader-Meinhofligan, har visat sig vara falsk. När en student sköts vid en demonstration sades det vara bevis på att Västtyskland var en fascistisk polisstat.
Men skytten var Stasiagent för kommunistiska DDR. Ännu ett bevis på hur kommunisterna inte tvekade att använda mord för att uppvigla unga, naiva vänsteraktivister.
Nyheten har chockat vänstern i Tyskland. Därför har det också varit väldigt tyst om detta historiska avslöjande. Men i DN-Kultur söndag skriver Per Landin en högst läsvärd analys, Skotten i västberlin. Han skriver:

Men reaktionerna och debatten de senaste veckorna antyder att avslöjandet berör hela sextioåttagenerationens politiska självbild, att det på ett djupare plan handlar om hur detta samtidshistoriska skede ska tolkas. Vad återstår av studentrevolten om det visar sig att den provocerades fram från DDR? Och måste historien skrivas om, nu när det framkommit att mannen som sköt [studenten] Benno Ohnesorg var övertygad kommunist och betald stasiagent?

Jag tolkar frågorna som retoriska. Särskilt när Landin också citerar vad en av ledarna i blivande terrorgruppen RAF sa direkt efter skottet i Västberlin:

[R]edan samma dag utropade den blivande terroristen Gudrun Ensslin: ”Den fascistiska staten vill döda oss alla. Det är generationen från Auschwitz och med dem kan man inte argumentera.”

Kommunistpartiets ungdomstidning Junge Welt hade redan rubriken klar: Mördad av den västtyska bourgeiosin.
Detta fick vänsteraktivisterna att gå i spin. Men det är som Landin skriver:

… däremot hade studentvänstern i väst sällan någon att säga om de hundratals dödskjutningar som under dessa år ägde rum vid Berlinmuren.

Nej. Som alltid: vänster är förljugen och använder vilka medel som helst för att nå det egentliga målet: makt, enväldig sådan, makt utan ärliga debatter och argument. För oss demokrater är diskussion, fakta och argument avgörande inför allmänna val. För vänstern är valen en metod att nå makten. Inget annat. Här ligger den stora skillnaden i världsbild.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen