‘S borde återgå till planhushållning’

Det är alltid intressant att läsa SSU-tidskriften Tvärdrag. Sommarnumret handlar om… nyliberal hjärntvätt.
Jag ser i en av kommentarerna att någon ifrågasatt det alltid återkommande mantrat att nyliberalismen både är död och samtidigt det farligaste hotet mot vänstern:

Rörigt inlägg där man å ena sidan säger att Sveriges statsminister och blivande ordförande för EU är nyliberal, likt Thatcher och Friedman, samtidigt som nyliberalismen sägs vara död. Hur går det ihop?

Ja, det blir lite tårta på tårta när retorik går före tanke. Men det finns också mer analytiska inlägg, som när Ekim Caglar läst en debattbok från 1970-talet, Brev och samtal med Olof Palme, Willy Brandt och Bruno Kreisky. Där talar de tre socialdemokratiska regeringscheferna i Sverige, Västtyskland och Österrike om planhushållning som något självklart.
Med gillande citeras Palme ur brev skrivet i mars 1972:

”Frågeställningen kan inte få bli om vi skall ha mer planhushållning och om vi skall ha mer demokrati i det ekonomiska livet utan istället hur denna planhushållning skall byggas upp och hur det demokratiska inflytandet skall organiseras”, fortsätter Palme …
Märk hur Palme slår från vänster i sin argumentation. Det planekonomiska innehållet i diskussionen är självklart.

Därmed fortsätter SSU-skribenterna kring Tvärdrag sin kritik mot nuvarande partiledning, nu med understöd av Olof Palme, för att den inte står upp för socialism och planhushållning. Ekim Caglar summerar:

Göran Persson var inte heller arbetarrörelsens mest radikala vänterkraft och inget tyder på att Mona Sahlin blir det heller. [De är] symboler för ett socialdemokratiskt haveri …

Budskapet är att Socialdemokratin inför nästa års val borde hämta inspiration från den ideologiska guldåldern under åren efter 1968.
Tvärdrag påminner mig om att Socialdemokratiska Arbetarepartiet i grunden är ett socalistiskt parti som vill att staten ska kontrollera allt. Det är ett viktigt ideologiskt klargörande. Fler borde läsa Tvärdrag.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen