Norges rödgröna ställs inför väljarnas dom

I september är det val i Norge. Janerik Larsson menar i Svensk Tidskrift att valet kan påverka debatten i Sverige inför nästa års riksdagsval, Inför stortingsvalet:

Utfallet av höstens val till stortinget i Norge kan få viss betydelse för förspelet till den svenska valrörelsen nästa år. I Norge ställer en röd-grön trepartikoalition upp till omval, vilket onekligen för tankarna till den politiska processen inom den nuvarande svenska oppositionen …
Att det blev en rödgrön majoritet i stortinget 2005 (men inte bland väljarna) beror på det norska valsystemet som gav de tre partierna ett maximalt utfall. Just nu pekar inget på att detta ska gå att upprepa.

Om den rödgröna regeringen faller är det ett intressant besked. Men även om den skulle sitta kvar är den en påminnelse för svenska väljare att Socialdemokratin inte heller i Sverige kommer att regera själva om man vinner 2010.
Men där slutar likheterna. Den stora skillnaden är att de borgerliga i Norge är splittrade som aldrig förr, medan de i Sverige är mer samkörda än någon gång tidigare i landets historia.
I vilket fall blir det intressant att se hur valet går i vårt västra grannland.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen