Rätt att skydda sina hem när polisen är passiv

Anarkister, vänsterextremister och andra våldsverkare störde ännu en gång friden i Malmö med en så kallad ”gatufest” arrangerad av Reclaim the Streets i lördags. Målet var att slå sönder bostäder i nya stadsdelen Västra hamnen, som var bomässans utställningsområde 2001.
Eftersom polisen i Malmö börjat tillämpa strategin att bara stå och titta på när ligister slår sönder skyltfönster och går bärsärkagång (se mer här), hade naturligtvis de boende i stadsdelen inget som helst förtroende för polisen. Man startade egna bevakningspatruller för att skydda sina bostäder mot attacker från vänsterhuliganer.
Sydsvenska Dagbladet skriver i dagens ledare, Stå upp för demokratin:

Medborgargarden kan aldrig accepteras och skall inte behövas – polisen har våldsmonopol och skall erbjuda tillräckligt skydd. Samtidigt går det att förstå inställningen hos de boende, som Johan Robach sammanfattade i Sydsvenskan igår: ”Vi ska försvara oss om det behövs. Vi har vår nödvärnsrätt.”
Ilska och uppgivenhet riskerar nu att breda ut sig bland Malmöborna: När ockuperar nästa missriktade demonstration hela stadsdelar?
Lägg därtill den envisa frågan: Hur dyr blev notan? På den finns allt ifrån uteblivna intäkter för näringsidkare i Västra hamnen som tvingades stänga för kvällen till priset Malmö som stad och varumärke får betala i form av förlorad attraktionskraft.

Ja, när polisen inte sköter sitt jobb, utan mer står på ligisternas sida och avstår från att utföra sitt jobb blir kostnaderna skyhöga. Inte enbart ekonomiskt, utan kanske framför allt i form av minskad tillit till att samhället fungerar. En kraftigt ökad oroskänsla för att det är fritt fram för våld och övergrepp undergräver allt det som vår civilisation står för.
Polisledningen måste inse vilken total katastrof det var när man utan att ingripa lät våldsverkare obehindrat slå sönder allt som kom i deras väg i Malmö, därför att polisfacket anser denna ”taktik” resulterar i den bästa arbetsplatsmiljön för polisens anställda. Då kan man lika gärna lägga ner polisen. Om den inte upprätthåller sitt våldsmonopol, utan ”delegerar” det till huliganer, då måste hederligt folk också organisera sig och slå tillbaka med egna medel. Då blir det krig på gatorna, men hellre det än att vänsterextremister får härja fritt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen