Ahmadinejad är regimens rätta ansikte

Bara fyra av 470 kandidater tilläts ställa upp i Irans presidentval i fredags. Ayatollorna hade aldrig tänkt släppa makten. Presidentvalet är bara till för att bekräfta den sittande styrets legitimitet, rapporterar New York Times i Iran’s Leader Emerges With a Stronger Hand:

Mahmoud Ahmadinejad som uppges vara segraren i fredagens val är inget skämt. Oavsett om han vann med 63 procent av rösterna eller inte, visar segern att Ahmadinejad är en smart och hänsynslös fasad för en religiös, militär och politisk elit som är mer enat och starkare än någon gång sedan revolutionen 1979.
Som president är Ahmadinejad underställd landets verklige auktoritet, ayatollah Ali Khamenei, som alltid har sista ordet i statliga och religiösa frågor. Med detta val har Khamenei och hans protégé neutraliserat de reformkrafter man såg som ett hot mot deras makt, säger en politisk analytiker.
“Detta kommer att förändra Iran för alltid”, säger en välplacerad iranier som inte vill att hans namn publiceras i det nuvarande känsliga klimatet. “Ahmadinejad kommer att hävda att han har ett absolut mandat, vilket betyder att han inte har något behov av att kompromissa.”

Valen är riggade så att någon förändring inte kan ske. Tvärom är syftet att skänka den sittande diktaturen demokratisk prestige.
Det är pinsamt att västvärldens medier gång på gång faller för ayatollornas PR-trick och rapporterar som om det vore riktiga val. När ska medierna lära sig att det är en brutal diktatur som dödat hundratusentals iranier och saknar varje spår av demokratiskt tänkande?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen