Picknicken som blev murens fall 1989

Jag vill ge ett lyssnartips: Studio Ett hade igår ett fantastiskt intressant inslag med den beskedliga rubriken ”Picknick sommaren 1989” (ljudfil, ca 5 min):

Då ska vi resa tillbaka 20 år i tiden, när järnridån revs och öststaterna befriades. Ett av de första stegen mot frihet var den paneuropeiska picknicken i Sopron på gränsen mellan Ungern och Österrike. En manifestation för Europas enhet som istället förvandlades till den största flykten från Östeuropa sedan Berlinmuren byggdes i början på 60-talet. Moderata riksdagskvinnan Walburga Hapsburg Douglas var en av dem som deltog i picknicken sommaren 1989.

Walburga Hapsburg Douglas var med på picknicken i juni 1989 å sin fars vägnar. Familjen Hapsburg har ju en lång historia i centrum av europeisk politik. Fadern ansåg sig inte kunna närvara eftersom det skulle skapa politiska spänningar: picknicken innebar att järnridån mellan öst och väst lättade för några timmar. Redan det var så känsligt att Östtysklands kommunistledare Eric Honecker fördömde picknicken i statsradion.
Många östtyskar hade också tagit sig till Ungern för att kunna följa med och hoppa av till väst i Österrike. Därmed hade den första sprickan öppnats, som samma höst innebar murens fall.
Jag tycker det är fantastiskt när stora historiska skeenden kan kokas ned till enskilda händelser, särskilt när de är så banala som en picknick.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen