Dagens Industri rekommenderar på ledarplats (ej online) senaste numret av Ekonomisk Debatt och särskilt professor Clas Wihborgs artikel. DI summerar hans förklaring till djupet i den nuvarande krisen:
Värdeförlusterna den här gången var faktiskt bara en tredjedel så stora som sju år tidigare [IT-bubblan], om vi ser till hustillgångar på USA-marknaden. Men vilka var det som skulle betala kalaset? Ingen kunde se igenom alla märkliga värdepapper, krångliga försäkringssystem, oklara redovisningar, tidskrävande obeståndsförfaranden, insättningsgarantier och politiska processer.
Det blev inte bara förseningar utan smittoeffekter i hela systemet. Allt blev mer eller mindre sjukt … Volvos kunder till exempel förlorade över en natt finansieringen till nya lastbilar.
Ja, den här krisen har varit så snabb, inte därför att särskilt mycket kapital har förlorats utan därför att flödet av pengar har stannat av och därmed omöjliggjort normal handel.
För mig låter det som att krisen därmed kan ta slut lika snabbt som den började. När väl de giftiga lånen identifierats borde hjulen börja snurra igen.
Jag vet, det är väl optimistiskt. Men jag tycker den aspekten borde finnas med i resonemangen som ju annars mest tyngs av pessimistiska bedömningar.
(Andra intressanta bloggar om politik, finanskris, ekonomi, bolånekris, marknadsekonomi, tillväxt, kapitalism)