Korta straff för upplopp under Davis Cup

I samband med Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel i Malmö den 7 mars uppstod kravaller och upplopp. Slagord med uppmaningar att fördriva och döda judar förekom. Men några åtal mot hets mot folkgrupp blev det inte. Däremot åtalades några få för våldsamt upplopp.
Två personer har nu fällts för kravallerna. Idag kom domen mot en 24-årig jönköpingsbo som bland annat hoppade upp på en polisbil och inför TV-kamrorna sparkade sönder blåljusen. Han får nio månaders fängelse för våldsamt upplopp och ska betala 133.610 kronor i skadestånd. Sveriges Radio rapporterar att han ”är aktiv inom vänsterextrema kretsar och är sedan tidigare dömd till böter för att ha deltagit i en olaglig blockad mot en restaurang”.
För drygt en vecka sedan dömdes en 18-åring till ett år och tre månaders fängelse. Utöver våldsamt upplopp i samband med Davis cup-matchen mot Israel fälldes han för grovt narkotikabrott.
Domarna kommer förmodligen att överklagas. Och om straffen inte skärps är budskapet klart: det är inget allvarligt brott att ställa till kravaller. Eftersom nästan alla som deltog inte ens åtalades, är det i praktiken fritt fram.
Se mer i Fängelse och friande för tennisbråk, En fälld och en friad för Davis cup-kravaller, Handavtryck fällde 24-åringen, Fängelse för knark och tennisbråk.
(Andra om , , , , , , , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen