Det finns inga ‘moderata’ alternativ i iranska ‘valet’

Medierna kommer förmodligen att låtsas som att presidentvalet som hålls på fredag i Iran är ett demokratiskt val. Det är så den iranska regimen vill att västvärlden ska uppfatta det. Många faller för denna propaganda.
Men spektaklet är så långt ifrån ett legitimt val man kan komma. De kandidater som ställer upp är godkända av det högsta religiösa ledarskapet. Här följer Iran mönstret från “val” i Sovjetunionen: bara goda kommunister fick ställa upp.
Till fredagens val i Iran har bara fyra av 470 godkänts (!) att ställa upp. Inga kvinnor tillåts kandidera, rapporterar AP.
Oliktänkande gören sig icke besvär i Irans valsystem. 
De “debatter” som pågår under “valrörelsen” handlar om interna fighter om högsta religiösa ledarskapets gunst. Det framgår av AFP:s rapport i Iran cleric warns Khamenei over Ahmadinejad slur.
För egen del blir det intressant att se i hur hög grad svenska medier går ayatollornas ärenden och okritiskt sväljer deras propaganda. De medier som hävdar att det finns “moderata” kandidater i det iranska valet har enligt min mening, lagt sig platt för det totalitära styret.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen