Amerika har färre brottsoffer än Sverige

I några inlägg ska jag referera till en högst intressant artikel i Prospect. Skälet till att den är så intressant är att den är skriven av en vänsterintellektuell professor vid UCLA. Nu är detta ingen ovanligt, tvärtom: att finna en marknadsliberal professor på UCLA är betydligt svårare än att hitta en socialist.
Nej, det som gör historieprofessor Peter Baldwin så intressant är att han försvarar USA ur ett vänsterperspektiv. Han kritiserar Michael Moore och den vanliga PK-vänsterns avsky och förakt för sitt eget land.
I en häpnadsväckande takt krossar han både amerikaners och europeérs fördomar om Amerika i artikeln A narrower Atlantic.
Låt mig börja med kriminalitet och brottslighet. Många tror — inte minst pga Hollywood — att brotten är många fler i USA än i Europa. Men i själva verket är antalet medborgare som råkar ut för brott färre i USA än i Sverige.

Peter Baldwin nämner att andelen mord är högre i USA än i Europa. Men som denna blogg visat, så döms ofta de som tagit livet av en annan människa för ”vållande till annans död”, även när man dödat under rån. Mord är inte mord i Sverige. Baldwin skriver:

I andra avseenden är Amerika en lugn och trygg plats mätt med europeiska mått. Andelen inbrott är lägre än i Danmark och England. Andelen stölder är lägre än i sex västeuropeiska länder. Misshandelsfall är i nivå med Sverige och Belgien. Andelen sexuella brott är i nivå med europeiskt genomsnitt [och exempelvis] Österrike har tre gånger så många fall av sexualbrott som USA.

När det gäller kriminalitet sammantaget är alltså Amerika rätt likt Europa. Fakta som nog är svåra att svälja för somliga…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen