Khamenei på väg att falla?

Det rapporteras att ayatollor i Iran med adress till polis- och säkerhetstjänten sagt att den som följer order inte undgår ansvar inför gud. Om det stämmer tar alltså också delar av prästerskapet avstånd från den högste ledaren Khamenei.
Och det faktum att folk fortsätter demonstrera trots att ayatolla Khamenei i fredagsbön förbudit det, betyder att hans auktoritet uppenbart har undergrävts.
— När en totalitär diktatur inte längre visar sig ha total auktoritet kan den rasa samman mycket snabbt, säger professor Marvin Zonis som levt i Iran till Fox News.
— Nu handlar det inte längre om valresultatet, utan om regimens legitimitet, säger John Bolton, USA:s förre FN-ambassadör till Fox News.
— Det kan vara så att vi här ser effekten av friheten och demokratin i Irak. Iranierna frågar sig: om irakierna kan ha fria val varför inte vi?, säger general Bob Scales, nu vid  Strategic Studies Institute. 
Vi vet ännu inte om avhoppen från Khameneis hårdföra styre sprider sig inom regimen. Men det kan vara så.
Det vore en enorm förändring av dynamiken i Mellanöstern om Iran utvecklades mot en mindre konfrontatorisk och mer frihetlig nation. För iranska folket. Men också för regionen. En sådan utveckling skulle slå undan benen på Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon. Våldsverkarna i Mellanöstern skulle inte längre backas upp med pengar, vapen och kunnande.
Men som sagt. Det är ännu bara något att hoppas på.
Se mer Top cleric may be playing role in Iran unrest, Iran’s Mousavi says ready for “martyrdom”
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen