Efter 7 dagars oro: Obama stöder yttrandefrihet i Iran

Det tog 7 dagar av folkliga protester i Iran innan Amerikas president Barack Obama talade om att han sluter upp på den sida som förespråkar mänskliga rättigheter. Sju dagar. Vilken handlingskraft…
“Ner med diktaturen!” Demonstranterna fortsätte också idag lördag protesterana mot mullornas styre och riggade val. Detta trots att gatorna är fulla med säkerhetspolis som slår ner och arresterar människor i enlighet med hotet från högste ledaren Khamenei under gårdagens fredagsbön.
Men ikväll (svensk tid) kom för första gången stöd för mänskliga rättigheter från Barack Obama, rapporterar Washington Post i Obama to Iran: ‘Stop All Violent and Unjust Actions’:

De universiella rättigheterna till mötes- och yttrandefrihet måste respekteras, och Förenta Staterna står upp för dem som strävar efter att utöva dessa rättigheter.

En förklaring till att Obama gjorde uttalandet var att Senaten redan antagit en resolution med detta innehåll. Eftersom John McCain och andra senatorer redan talat om för världen på vems sida USA står, skulle det bara bli pinsamt om inte också presidenten talade om det.
I den här frågan är det inte Obama som är Amerikas ledare från Vita huset, utan John McCain i Senaten.
Nu vill jag också höra EU tala om huruvida Europa anser mänskliga rättigheter ska gälla i Iran.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen