Irak säljer oljekontrakt via TV-sända auktioner

Idag börjar Iraks regering att teckna kontrakt för driften och utvecklingen av landets gas- och oljefält. Man startar med sex oljefält och två gasfält. Kontrakten är på 20 år och hittills har bud från 31 oljebolag lämnats in. Det rapporterar BBC i Iraqi oil for sale in TV auction:

”Vår avsikt är att öka oljeproduktionen från 2,4 miljoner fat per dag till mer än fyra miljoner under kommande fem år”, säger Iraks oljeminister Hussein al-Shahristani.

Än en gång demonstreras hur upp åt väggarna galna de olika konspirationsteorierna var, om att USA befriade Irak för att komma över oljan. Dessa auktioner om att producera olja från Irak fördelas enligt marknadsekonomins principer: den som betalar bäst vinner kontrakten. Bolag med huvudkontor i länder som inte deltog i kriget kan vinna.
Så varför skulle USA ”kriga för olja” om de som inte krigat, exempelvis kinesiska bolag, kan vinna kontrakten i de auktioner som nu genomförs?
Vänstern är så patetisk med sina anklagelser och konspirationer, som säger mer om deras sjuka tankemönster än om något annat.
Irakkriget handlade om att fullfölja de ”allvarliga konsekvenser” som FN-resolution 1441 stadgar om Saddam Hussein inte redovisade vad som hänt med hans massförstörelsevapen. Något Hussein inte gjorde. Därför kunde diktatorn störtas och irakiska folket befrias.
Jag har från början försvarat kriget, och jag har inte ändrat mig. Nu har en brutal diktatur ersatts med yttrandefrihet och en demokratiprocess är inledd. Hela Irak får nu del av oljeinkomsterna, inte bara diktatorns närmaste. Irak behöver satsa på att bredda näringslivet och skapa välstånd genom mångfald, något som också inletts.
Se mer: NPR i Iraq Opens Bids From Foreign Oil Companies, Daily Telegraph i Iraq oilfields up for grabs in TV auction.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , ,, , , , )

Rulla till toppen