För höga ambitioner för EU-ordförandeskapet

Nyhetsbyrån Reuters har intervjuat mig om hur jag ser på svenska regeringens ambitioner inför ordförandeskapet i EU, och deras artikel finns publicerad hos bl a NBC och Forbes:

For all its admirers, Sweden is not without its critics. ”I think the government’s ambition is way too high, especially when it comes to climate change,” said Dick Erixon, a former Swedish politician who writes one of Sweden’s most-read political blogs.

Skälet till min skeptiska kommentar är att jag tycker regeringen drar på för mycket i klimatfrågan inför svenska ordförandeskapet.
Jag sa att jag tror Sverige kan lyckas mycket väl att sy ihop de 27 medlemsländerna. Svenskar är ju bra på samarbete och kompromiss, och Mr Reinfeldt är en ”champion” bland svenskar på detta, sa jag.
Men när vi kommer till klimatfrågan och Köpenhamnsmötet i december handlar det inte bara om att företräda Europa, då måste Kina och USA med på vagnen. Och här kommer problem att uppstå. Den ekonomiska krisen gör att frågan halkat ned på deras dagordningar.
Något som också Obama närstående demokrater medgivit, vilket rapporterats här i bloggen: Klimatmötet i Köpenhamn kommer att haverera.
Att torgföra höga ambitioner inför dåliga utsikter tycker jag är fel. Dessutom tycker jag att ekonomin är viktigare att få på fötter. Historien visar att ju högre välstånd, desto mindre utsläpp. Vilket också bekräftas av att USA har minskat CO2-utsläppen mer än Europa.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen