Hur går det nu med Lissabonfördraget?

På valnatten tänkte jag först om Irlands EU-val skriva att Lissabonfördraget verkar sänkas av att det Lissabonfördragsvänliga regeringspartiet Fianna Fail såg ut att göra ett dåligt val. Men samtidigt visade det sig att också motståndarna till Lissabonfördraget, Libertas (som låg bakom Nej-kampanjen i folkomröstningen), gick dåligt. Därför utelämnades Irland i bloggen under valnatten.
Och nu när rösterna är räknade framgår att Fianna Fail ligger kvar på nivån 24 procent av rösterna. Det blev inget väljarras så som opinionsmätningar förutsagt. Libertas fick däremot bara 5,6 procent.
Vad händer nu? Rolf Gustavsson skriver i Svenska Dagbladet (ej online än):

Förutsättningarna för ett irländskt ja till Lissabonfördraget i höst verkar ha förbättrats avsevärt i och med det politiska fiaskot för Declan Ganley, nej-sidans ledare och grundare av Libertas. Trots alla satsade miljoner lyckades inte Ganley vinna en plats i EU-parlamentet.
Men parallelt med det befinner sig regeringschefen Brian Cowen i fritt fall. En revolt i partiet Fiana Fail förefaller sannolik och kanske därmed en ny regeringsbildning, samtidigt som Cowen förhandlar om de känsliga undantag som ska garantera ett ja i folkomröstningen.

Samtidigt dyker ett nytt problem upp för Lissabonfördraget. Gustavsson skriver:

Värre blir et om Gordon Browns fallfärdiga Labourregering i London tvingas till ett nyval. Det skulle bli rena mardrömmen för Fredrik Reinfeldt om hans partivänner i brittiska Tory nu skulle komma till regeringsmakten. De vill omförhandla grunderna för den brittiska anslutningen till EU allt sedan 1973 och framåt!
Den konservative partiledaren David Cameron har dessutom utlovat att riva upp den brittiska ratifikationen av Lissabonfördraget och utlysa en folkomröstning, om fördraget inte hunnit träda i kraft när han övertar regeringen.

EU-projektet vinglar fram på tillfälligheter och nyckfulla majoriteter.
Helt klart är att denna höst kommer att bli ovanligt dramatisk för EU, och då har unionen svenskt ledarskap.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen