Framgång för Reinfeldt: EU-toppmöte bakom Barroso

Det har spekulerats i att Fredrik Reinfeldt skulle åka på pumpen redan innan han blir EU:s ordförande den 1 juli. När medlemsländernas regeringschefer nu i Midsommarhelgen samlats till toppmöte var det inte alls säkert att Reinfeldt skulle få med sig kollegorna på att nominera José Manuel Barroso till kommissionens ordförande för en ny femårig mandatperiod.
Att de 27 regeringscheferna nu blivit eniga (och det faktum att någon motkandidat inte anmält sitt intresse) gör det svårt för europaparlamentet att fälla Barroso, vilket parlamentets majoritet skulle kunna göra. I praktiken hänger det på den liberala gruppen, där Folkpartiet och Centerpartiet ingår. Att denna grupp skulle fälla Barroso som nominerats av partikamrater i regeringschefskretsen är knappast troligt.
Därmed har Reinfeldt klarat den första utmaningen som EU-ordförande. Att ratta en organisation med så många spretiga viljor, stora egon och ett så virrigt beslutssystem där ingen har det yttersta ansvaret, är egentligen omöjligt. Och under hösten kommer ju ännu mer att hänga i luften än vanligt. Lissabonfördraget med unionens spelregler, stadgar, är ju inte antagna. Det är dukat för en orolig färd för EU och dess ordförande.
Men nog är det en bra start för den inkommande EU-ordföranden att denne får med sig den brokiga församlingen på vem som ska vara kommissionens ledare.
Se mer om Reinfeldt och EU-toppmötet i Enhälligt stöd för Barroso, EU leaders pledge support for Barroso, EU Backs Barroso for Second Term
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen