Fildelande piraters värsta fiende: Obamas vicepresident

I DN Kultur skriver Kjell Hägglund om hur Amerikas vicepresident Joe Biden under rubriken, ”USA:s farligaste politiker”:

Biden har konsekvent legat i linje med filmindustrins mest aggressiva önskemål — velat kriminalisera regionfria dvd-spelare och mp3-spelare, tvinga internetleverantörer jaga pirater, få staten att finansiera filmindustrins rättegångskostnader i stämningsmål mot fildelare, legalisera underhållningsindustrins användande av hemliga spiontrojanprogram.
Barack Obama behövde Biden i valrörelsen. Det verkar som om Biden i gengäld bett om kontroll över Vita husets immaterialrättspolitik — och fått ett carte blanche …
Oron hos amerikanska teknologi- och konsumentorganisationer har övergått i ångest. Joe Biden blir en farligare vicepresident än Dick Cheney.

Ja, eftertankens kranka blekhet drabbar nu pirater som jublat över Obama. Nu har man fått branschens främsta advokat ett hjärtslag från presidentposten. Men det är naturligtvis logiskt att vänstern står för detta sätt att använda statsmakten. Staten är ett maktmedel, och vänstern vill alltid använda det för att kontrollera och styra människorna.
Den borgliga synen på staten är att den ska göra så lite som möjligt, göra det individer inte kan göra på egen hand. Upprätthålla lag och ordning, försvara landet mot yttre hot, stå för infrastruktur mm.
Att försvara dessa storbolag i underhållningsbranschen har aldrig varit min melodi. Istället för att förlänga upphovsrätten vill jag förkorta den.
Min kritik mot fildelning bygger på ett enda moraliskt krav: respektera äganderätten! Kreativa människor måste få betalt för sitt arbete.
Det är dags att pirater och fildelningsivrare tar sitt förnuft till fånga och slutar driva den absurda linjen att allt ska vara gratis. Det är lika absurt som att musik- och filmindustrin ska utöka sin kontroll och makt. Om man inte finner den rimliga mittenvägen här, så kommer ytterligheterna att fortsätta bekämpa varandra till dess allt slås i spillror och utvecklingen går i stå.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen