Twittergate i Tyskland

En skandal med Twitter har blåst upp i Berlin, rapporterar Deutsche Welle i Twittergate causes resignations in German politics:

Ilskan startade med två till synes harmlösa meddelanden i det nya internetverktyget Twitter där korta budskap på 140 tecken kan publiceras. Men twittret från kristdemokraten Julia Kloeckner och socialdemokraten Ulrich Kelber kom 15 minuter innan det officiella beskedet om valresultatet i det tyska presidentvalet …
Det var tillräckligt för att frågan kom upp i partiledningarna i Berlin. De som vaktar över parlamentarikernas anseende och goda uppförande anser att en överträdelse skett som är motbjudande.
Enligt parlamentsledamoten Dorothee Baehr har ”förbundsdagens dignitet lidit skada. Det hade varit bäst om talmannen hade varit den förste att faktisktiskt meddela hela folket om valet av vår president Horst Köhler och internetmedier fått veta resultatet före oss andra.”

Oj. Det var ju verkligen en allvarlig skandal: Twitter fick 15 minuters försprång före den normala gången för nyheter om förbundsrepubliken Tysklands val av president.
Men iochför sig kan man se ett sluttande plan här. Skälet till att de twittrande visste före andra parlamentariker var att de deltog i rösträkning bakom stängda dörrar. Att twitta när dörrarna är stängda, betyder ju att man öppnar dörrarna på eget initiativ. Kloeckner har nu meddelat sin avgång från detta uppdrag.
Vi lever i en tid då ”ett litet pip kan bli för mycket kvitter”, men Twitter kan också hjälpta till att hålla censuren borta, avslutar artikelförfattaren.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen