LO-Wanjas osolidariska lönepolitik

Jag hörde Wanja Lundby-Wedin gå på som en ångvält i morgon-TV. Löneökningar ska betalas ut trots krisen. Företagen ska hosta upp, även om världen så skulle gå under. Helsingborgs Dagblad summerar läget i Kamp om löneutrymmet:

Svenskt Näringsliv … vill bland annat att facken ska avstå från löneökningar så att så många företag och därmed arbetsplatser som möjligt ska kunna övervintra under krisen. Från fackligt håll avvisades propån med stor indignation …
Ödesfrågan för den enskilde är som vanligt i kristider jobb eller inte jobb. Den som över krisen hänger kvar som anställd kommer att klara sig relativt bra, den som mister jobbet hamnar i en betydligt svårare situation än vid tidigare lågkonjunkturer.

Om lönekostnaderna ökar kommer fler att varslas och avskedas. Det bryr sig inte LO om. Jag tycker det är en mycket märklig syn på solidaritet — mer till dem som har, ingen tanke på företag som ligger illa till.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen