Talibaner och Hamas ska besegras, inte sitta vid förhandlingsbord

Norrköpings Tidningar skriver om en viktig läxa som Pakistans demokratiskt valda regering gjort, Meningslösa förhandlingar:

Kan man förhandla med någon som man på förhand vet kommer att strunta i förhandlingsresultatet? Svaret borde vara nej.
Ändå är det precis den taktiken som Pakistans regering försökte använda gentemot talibanerna i bland annat Swatdalen. Förhandla med en motpart som bara väntar på att kasta sig över strupen.
Resultatet blev att centralregeringen lämnade Swatdalen och dess invånare i talibanernas händer. Sharialagstiftning och en dryg miljon flyktingar har blivit effekterna på bara några veckor.

Efter detta strategiska och politiska misslyckande har Pakistan ändrat inriktning och står nu på västvärldens och Natos sida i att bekämpa talibanerna och den förtryckande fundamentalism de står för.
För mig är logiken densamma i konflikten Palestina-Israel. Det finns ingen anledning att förhandla med en part som Hamas vars främsta mål är att döda motparten. Det förtryck talibanerna introducerade i Swatdalen är inte olikt det förtryck och den våldskultur som Hamas står för i Gaza. Men här hjälper västvärlden inte till att bekämpa fundamentalisterna, utan sympatiserar och stöder dem i debatter och demonstrationer.
Varför? Hamas står lika lite för ett fritt och öppet samhälle som talibanerna.
Palestinier borde vara lika lite förtjänta av ett fundamentalistiskt styre som pakistanierna.
Visst, palestinierna har en gång röstat på Hamas. Men demokrati är mer än att avge en valsedel. Och på Gaza har ju Hamas genomfört en statskupp efter valet och avskaffat det lilla som fanns av en rättsstat, för att istället införa tyranniskt styre där oliktänkande avrättas. Hamas har alltså spottat på demokratin, inte respekterat innebörden av vad detta statsskick innebär.
Förhandlingar med Hamas måste avvisas lika tydligt och bestämt som med talibanerna. Och målet borde inte vara mindre än att Hamas besegras, liksom talibanerna. Inte för vilka de är, utan för vad de representerar — förtryck, människoförakt och fattigdom.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,, , , , )

Rulla till toppen