Ungdomars arbete borde stå i fokus

I Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson om de socialdemokratiska ungdomarnas aktion mot ungdomsarbetslösheten, Det håller SSU tyst om:

För tre år sedan, under den socialdemokratiska regeringen, var arbetslösheten bland ungdomar lika hög som i dag, trots att det då var högkonjunktur. Även om alliansregeringens politik inte är tillräckligt bra för ungdomar, så var Socialdemokraternas politik uppenbarligen ännu sämre. Socialdemokraterna vill också avskaffa alliansregeringens främsta åtgärd för att se till att ungdomarna får jobb: den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. Men detta håller SSU:arna, förståeligt nog, tyst om.

Tänk om vi kunde få en ärlig diskussion om vad som verkligen krävs för att Sverige inte ska drabbas av permanent högre ungdomsarbetslöshet än Danmark och andra länder. Forskningen ger klart besked om att den svenska arbetsrätten är förklaringen.
Men det vill varken Socialdemokratin eller Nya Moderaterna medge.
Det är tragiskt. Särskilt nu när vi behöver få fart på företagandet, när konjunkturen vänder. De rigida arbetsrättsreglerna gör att man inte vågar anställa. Det är helt enkelt för riskfyllt att anställa. Man kan hamna i allehanda juridiska konflikter om man senare behöver dra ner, konflikter som tar energi och kraft bort från entreprenörskapet. Företagare driver inte företag för att hamna i arbetsrättsliga strider. Då låter man hellre bli, att ta den risken.
Företagarklimatet är nyckeln för att komma ur krisen, men den dörren tycks stängd av politiker som själva vill minimera riskerna för politiska strider. Det kommer att stå Sverige dyrt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen