Stasi bakom studentmord som ledde till RAF-terrorism

Peter Englund skriver intressant om nya avslöjanden om bakgrunden till bildandet av Baader-Meinhofligan (eller Röda arméfraktionen, RAF).
De startade terrorismen som kamp mot den ”fascistiska polisstaten”, alltså demokratins Västtyskland, sedan det sades att västtysk polis skjutit ihjäl en demonstrerande student. Nu avslöjas att det var terroristernas egna ”kamrater” som skjutit studenten. Englund skriver i Historien skrivs om:

Det handlar om avslöjandet att den tyske polis som i juni 1967 sköt studenten Benno Ohnesorg under en politisk demonstration i Berlin var agent för östtyska Stasi! (Polisen hette Karl-Heinz Kurras men gick hos östtyskarna under täcknamnet “Otto Bohl”.)
Det är svårt att överskatta betydelsen av dödsskjutningen av Ohnesorg: den räknas nämligen allmänt som den händelse som gav impulsen till skapandet av RAF, den tyska vänsterterrorgruppen. Med allt vad det ledde till.

Och han summerar:

På 90-talet kom det fram att det kommunistiska DDR i största hemlighet hjälpt de tyska vänsterterroristerna. Men att den person som låg bakom det dåd som startade den våg av vänstervåld som skakade Tyskland under ett decennium, själv var kommunist och hemlig agent för Stasi det är… nästan obegripligt chockerande. Plötsligt förvandlas en hel epok till ett enda dåligt cirkelbevis.

Ja, allt våld och dödande stod alltså kommunisterna för — även det som sades vara polisfascism och som motiverade terrorism.
Det är som jag skrev i recension av Der Baader Meinhof Komplex: ”De ville leva rövare, de ville vara viktiga, de ville sprida skräck omkring sig. Ingenting skiljer dessa vänsterterrorister från vilket kriminellt gäng som helst. Annat än att de försökte dölja sin omoral med politiska floskler.”
Se mer i bloggen: Ulrike Meinhof var köpt, mutad, Vänstern och det politiska våldet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen