(S)mutskastning i reklamfilm

I Svenska Dagbladet skriver Kristdemokraternas PR-chef Cina Gerdin en replik på debattartikel där S-V-MP tar avstånd från politisk TV-reklam, Vågar de rödgröna anta reklamutmaningen?

De enda som hittills gjort politisk reklamfilm med smutskastning och negativa budskap är Socialdemokraterna. Minns ni valfilmen från 1985, signerad Roy Andersson?

Ja, just det! Det hade jag glömt. Men det är riktigt. Anderssons valfilmer är nog de mest effektiva vi sett hittills, och de gick ut på att smutskasta motståndarna som kalla och onda svin. Minns särskilt den där vårdpersonal nonchalant rullar in en äldre patient i säng som krockar med andra sängar, för att sedan släcka ljuset. Den visades som bioreklam och meningen var att illustrera ett borgerligt samhälle som inte bryr sig.
Man kan säga mycket om den historiska premiären för politisk TV-reklam, men smutskastning har det inte handlat om från de borgerliga partiernas sida. Den är snäll och ödmjuk.
Utöver Marit Paulsens självironi gillar jag den europeiska stämningen som skapas i Moderaternas 30-sekundersfilm:
httpv://www.youtube.com/watch?v=f5kQ1z_8T34
Centerpartiets valfilm är lite för präktig för mig:
httpv://www.youtube.com/watch?v=Cy8IUJSHwYE
Att dessa filmer skulle utgöra något hot mot någonting är naturligtvis nonsens. S, V och MP kommer säkert att göra egen TV-reklam till riksdagsvalet näst år.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , , )

Rulla till toppen