EU och demokratins kärna

EU-parlamentarikern Nils Lundgren (Junilistan) ställer inte upp för omval, men han har startat en intressant blogg där han skriver utifrån sina erfarenheter och värderingar.
Exempelvis om en fråga som ligger mig varmt om hjärtat, Politiskt ansvarsutkrävande:

Ansvarsutkrävandet är kärnpunkten i demokratin … Vallöften är lätta att kasta fram. Det fundamentala är att medborgarna kontrollerar hur partierna har skött sig under den gångna mandatperioden och straffar dem som har misskött sig och belönar dem som har arbetat efter sitt mandat. Det är bara när politiker vet att det är så det fungerar, som de känner sig skyldiga att göra som de har lovat.
Om nästan alla alltid lojalt röstar med sitt ”vanliga” parti, får politikerna signalen att de kan göra som de vill. De kan då lova att arbeta för sådant som verkar vara inne under uppmarschen till valet och sedan ändå arbeta för det de innerst inne vill. Demokratin undergrävs.

Ja, detta kan inte nog understrykas. Och Junilistan har som inget annat parti tagit fram värdefull utvärdering om EU:s inriktning i de stora frågorna.
Ändå hamnar denna granskning i skymundan.
Det är på sikt till skada för demokratins trovärdighet. Genom bättre redovisning skulle politikerförakt kunna dämpas. Politik är en förtroendebransch, som Fredrik Reinfeldt har sagt. Då borde man avsätta mer tid och resurser på utvärdering som håller hög kvalitet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen