Så sprider SVT, SVD, DN antiamerikanska myter

I DN idag citeras en av de amerikanska soldater som dömdes för övergreppen i Abu Ghraib i Irak. Avsikten är att smutskasta USA som land: det var inte enskilda soldater som begick brott — amerikaner som sådana är mördande svin.
Ursprunget till denna rond av antiintellektuell antiamerikanism startade med ett reportage i SVT-Rapport. Bara det att SVT letar upp en av de dömda för Abu Ghraib, istället för att göra reportage om de tusenfalt värre övergrepp som begås varje dag i stora delar av världen, säger en del om intensiteten i amerikahatet.
Denne dömde — lägg märke till detta: soldaten är dömd i amerikansk domstol för övergrepp — hävdar naturligtvis att hon är oskyldig och ”bara lydde order”. Detta anser SVT, SVD och DN har högsta graden av trovärdighet.
De flesta som begår övergrepp runt om i världen, exempelvis i Iran eller på palestinskt område, blir inte dömda utan snarare hyllade av regimen för övergreppen.
De amerikanska soldater som begått övergrepp har alltså ställts inför domstol och dömts till fängelse. Deras befäl har avskedats. När brott begås ställer Amerika förrövarna inför rätta. Det är skillnaden mellan demokrati och diktatur.  När Hamas avrättar palestinier som vägrar lyda order, nämns det inte med ett ord i SVT, SVD och DN. Hamas är ju människorättshjältar, medan amerikaner är mördarsvin.
Så totalt hjärntvättad är den svenska utrikesrapporteringen.
Eller har det bara varit okunniga journalister som inte begripit vad de gjort? Nej. På ett förtjänstfullt sätt har Ronie Berggren i bloggen ”Amerikanska nyhetsanalyser” gott till botten med Rapportinslaget (vars falska innehåll snabbt spridits i andra medier) i Felaktig svensk rapportering om CIA:s förhörsdokument:

Jag ringde därför SVT och frågade vad det var för dokument som åsyftades, och fick svaret att de inte visste, och sa att jag borde maila deras USA-reporter som gjort reportaget. Jag gjorde detta och fick det svar jag misstänkte – att dokumenten som åsyftades var de dokument som Obama-administrationen nyligen släppt, och hon höll i sitt svar med mig – dokumenten handlade om Guantanamo, inte om Abu Ghraib.
En skillnad av minst sagt tämligen stor vikt.

Och dokumenten om förhörsmetoderna i Guantanamo tillät på inget vis att fångar skulle dras i hundkoppel, läggas nakna på varandra och förnedras på det sätt som fotografier avslöjat. Fem år gamla fotografier som fortfarande visats om och om och om igen, som om övergreppen fortfarande pågick.
SVT, SVD och DN förhåller sig inte till fakta på någon punkt. Ingenting är korrekt i deras rapportering. Allt är propaganda. Vinklat, felaktigt och groteskt överdrivet. I synnerhet om man tänker på alla de människor som lider och dör i förtryck varje dag i länder som saknar domstolar och demokrati.
Genom sin fortsatta fixering vid Abu Ghraib låter svenska medieorganisationer betydligt värre brott mot mänskligheten — som dessutom inte bestraffas — komma undan kritisk granskning.
Är det klokt?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen