S-fabriserad Toblerone-myt

I dagens Aftonbladet skriver Katrine Kielos, Britterna skrattar åt Tobleroneskandalen:

”Så den där skandalen med Mrs Sahlin, var alltså femton år sedan och handlade om blöjor och mjölkchoklad?” frågar en av mina brittiska bekanta.
– Ja.
Jag försöker förklara att det alltså fortfarande är en stor grej i Sverige, de där blöjorna och Tobleronen. Han skrattar torrt och med viss rätt.

Det är en medveten strategi från S-håll att sprida denna myt om att det ”bara” var några chockladbitar som fällde Sahlin. Sanningen är en annan, som Britta Svensson summerar i Nej det handlade inte bara om Toblerone… :

Expressen [avslöjade 1995] att Sahlin, som då var vice statsminister, tagit ut tusentals kronor i kontanter på sitt betalkort som hon hade i tjänsten för att betala arbetsresor och andra omkostnader. Hon hade också köpt kläder och hyrt bil privat och använt kortet på semestern för tiotusentals kronor. När hon krävdes på pengarna struntade hon i att betala, ofta i månader. Inte förrän Expressen skrev om dessa otillåtna ”lån” av skattebetalarnas pengar slutade Mona Sahlin att missbruka sitt kort …
[N]är hon tog ”time-out” trodde de flesta att Sahlin-affären skulle blåsa över. Då avslöjade Expressen var denna ”time-out” ägt rum. Mona Sahlin hade tagit hjälp av kungens svåger Tord Magnuson och flugit med familjen till Mauritius, som på den tiden kallades ”ett av världens dyraste turistmål”. Kostnaden för att ha med en assistent och två livvakter på flyget och det femstjärniga lyxhotellet stod skattebetalarna för. Efter denna närmast bisarrt osannolika resa var det slut med Mona Sahlin – för den gången.

Hon försvarade sig inledningsmässigt med att ”jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra”. Därmed sprack bilden av Sahlin som en ”vanlig tjej”.
Så jag tror inte britterna hade skrattat om de hört hela vidden av vad Sahlin lät skattebetalarna bekosta 1995. Socialdemokraternas försök att förvränga historien är bara smaklös. Och är knappast till nytta för Sahlin. Det gör ju att vi andra får anledning att påminna om Sahlins slarv.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen