Rysk gas bör gå landvägen inte i Östersjön

I dagens ledare skriver Norrköpings Tidningar, Alternativ sträckning även på landbacken:

Minns de återkommande konflikterna mellan Ukraina och Ryssland varje år när gaspriset ska omförhandlas … Här ligger det uppenbara förklaringen till att Ryssland vill se en gasledning på Östersjöns botten framför en dragning över land …
Energi och säkerhetspolitik hör i hop oavsett vad en del tror. Gasledningen på Östersjön handlar främst om att göra EU mer beroende av rysk energi och att stärka banden mellan Tyskland och Ryssland …
Nord Streams ansökan ska behandlas precis som alla andras. Däremot vore det naivt att tro att projektet bara handlar om att få avsättning för rysk naturgas. Nord Stream borde leverera en alternativ dragning över land eller i alla fall förklara varför det inte är ett alternativ.

Ja, ett skäl att gå i Östersjön är ju att kunna leverera gas till väst, samtidigt som man stryper leveranserna till öst. Därmed skulle Moskvas makt över den förra sovjet-sfären öka kraftigt. Dessa maktanspråk har vi ingen anledning att underlätta. Nord Stream borde dra nya gasledningar på land, det är både billigare och bättre.
Se mer i bloggen: Dokumentärfilmsfestivalen avslöjar Putin-systemet, Estlands president om Ryssland, gas och Microsoft, Rysk gasledning i Östersjön är en Trojansk häst. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen