Rädda riksdagen från färglösa politiker

PÅ DN-Debatt framför historikern Gunnar Wetterberg en rejäl bredsida mot dagens partivälde i riksdagen, Färglösa ledamöter förlamar riksdagen:

Svenska riksdagsledamöter är handlingsförlamade. Ledamöternas kontrollmakt har ersatts­ av partiledningarnas listmakt. Den som vill hamna på valbar plats gör bäst i att inte bråka. Därför har vi fått riksdagsledamöter som är så lojala mot partiledningen att de helt ­anonymiseras. Detta färglösa transportkompani blir allt mer inåtvänt och varje ledamot ägnar sig åt allt smalare frågor. En stor del av ansvaret för detta bär det grundlagsfästa ­proportionella valsystemet.

Så sant. Och kul att ännu en ur akademierna inser att nuvarande valsystem är bankrutt ur demokratiskt perspektiv. Tidigare har ju andra framstående experterter på staten, som Olof Ruin, Assar Lindbeck och Per Molander, uttalat sig för en övergång till majoritetsval i enmansvalkretsar.
Wetterberg är dock så försiktig att han vill se ett blandsystem. Det tycker jag är onödigt och krångligt.
Den raka relationen mellan riksdagsledamot och folket som små enmansvalkretsar ger är överlägset för att skapa nära band mellan väljare och valda. Jag har visat hur hela Sverige skulle se ut med sådana: 249 enmansvalkretsar – se hela kartan.
Wetterberg har dock rätt i att en ny utredning borde se över valsystemet. Grundlagsutredningens översyn har varit bred och kanske mest fokuserad på rättsstaten — vilket varit viktigt och rätt ur medborgarperspektiv. Valsystemet behöver en egen djuplodande analys och debatt.
Se mer i bloggen: Från folkstyre till partistyre, Färre politiker ger bättre politiker, Politiska broilers kartlagda.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,, , )

Rulla till toppen