Reinfeldt slår i intervju både åt vänster och höger

Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuas i det lite längre formatet av Margit Silberstein i Dagens Industri, Prövningens stund väntar för populäre Reinfeldt. Där tvekar han inte att gå till angrepp mot näringslivet och marknadsliberaler:

DI Week­end möter en självsäker Moderatledare som inte viker en tum från det hårt kritiserade ­direktivet till AP-fonderna om bonusstopp, och som fortsätter att skälla på Volvos ledning för företagets aktieutdelningar …
”Vår avsikt är inte att överta förvaltningen av AP-fonderna, men det bygger på att fonderna tar pensionärernas långsiktiga intresse av god värdetillväxt som sin utgångspunkt. Vi får inte lägga oss platt för ett finansiellt system som skapar egna interna värderingar där den är bäst som på kort sikt driver upp egna intäkter och vinster som ger stora bonusar.” …
Som för att understryka att han är ledare för Nya Moderaterna, eller det nya arbetarpartiet som Moderaterna numera kallar sig, ­säger Fredrik Reinfeldt ­saker som: ”Det är viktigt att hålla ihop Sverige. Vi ska ­vara rädda om människorna.”

Reinfeldt menar att borgerliga väljare ändå borde vara nöjda:

— Jag tänker inte be om ursäkt för att jag utformat mitt parti så att det attraherar breda grupper. Det är snarare så att borgerliga väljare ska vara tacksamma, eftersom det kanske ger oss en chans till fortsatt regeringsinnehav efter valet 2010.

Samtidigt har han inga högre tankar om motståndaren, Socialdemokraternas statsministerkandidat Mona Sahlin:

Fredrik Reinfeldt försäkrar att han har stor respekt för Mona Sahlin, men att hon har missat chansen till förnyelse.
— Jag upplever att Mona Sahlin som ny parti­ledare hade en ambition att förnya socialdemokratin. Men jag vet inte vart den tog vägen. Det blev inget och det behöver inte bero på att hon ­inte vill, anledningen kan lika gärna vara att hon inte kan, att hon har tappat en del av sitt mandat. Att hon ­inte har stöd i partiet för den väg hon skulle vilja gå. Möjligen har tiden runnit ifrån henne. Jag tror att om man inte genomför förändringar direkt som ny partiledare är det svårt att ­göra det senare.

De signaler Reinfeldt ger är ju glasklara: Nya Moderaterna är ett pragmatiskt mittenparti.
Man får känslan av att Reinfeldt inte alls skulle ha något emot det gamla Hasse å Tage-uttrycket om Centerpartiet: “extremt i mitten”. Han skulle förmodligen ta det som en komplemang.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen