Efter Schwarzenegger – Meg Whitman?

Amerikas största delstat, Kalifornien, går till guvenörsval nästa höst för att utse efterträdare till Arnold Schwarzenegger som slutar efter två mandatperioder.
En framträdande republikansk kandidat är Meg Whitman, 52, som tillhör partiets företagarfalang och bland annat varit VD för storföretaget eBay i den framtidsinriktade IT-branschen. Hon är god för en miljard dollar, som hon tjänat ihop själv.
I förra primärvalet stödde hon företagsledaren och förre guvernören Mitt Romney som presidentkandidat. Men trots det nämnde John McCain henne som tänkbar finansminister om han bildat regering.
Som moderat republikan får hon god press, exempelvis i Fortune, som porträtterade henne under rubriken: Kan Meg Whitman rädda Kalifornien?
Republikanska magasinet National Review skriver i Whitman’s Schwarzenegger Problem:

Under andra omständigheter skulle republikanska partiet tacka sin lyckliga stjärna över en kandidat som Meg Whitman, tidigare VD för eBay. Två gånger har hon utnämnts till den mäktigaste kvinnan i näringslivet, hon får beröm från nästan alla håll som smart, framgångsrik och hårt arbetande. Hon var nyligen på omslaget till Fortune i en posé som bara kan beskrivas som Reaganesque.

Men tidningen är ändå tveksam till ännu en moderat republikan. Schwarzenegger använde samma sorts retorik, men körde fast i den överväldigande demokratiska delstaten.
Ja, sedan Schwarzenegger förlorade fyra folkomröstningar 2005 — mycket knappt — om reformering av den offentliga sektorn (han var tvungen att gå fram med folkomröstningar eftersom delstatsförsamlingens demokrater blockerade förändringsförslagen), tappade han all vilja till förnyelse. Han förvaltar vänsterpolitik. Dessutom är demokraterna i Kalifornien väldigt revanschsugna efter två perioder med en republikansk guvernör.
Men det är klart, om Meg Whitman vinner och gör ett bra jobb, kan hon följa i Ronald Reagans fotspår och ställa upp i presidentval, om inte nästa gång, så 2016.
Lyssna på podradio-intervju.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen