Olof Johanssons män till attack på C

Så har då Olof Johanssons närmaste börjat sitt krypskytte mot Maud Olofsson om Centerpartiets framtid. Börje Hörnlund talar om ”katastrof” och Castro-liknande diktatur på DN-Debatt.
Han talar om den fortsatta förnyelsen om kärnkraften. Men det var faktiskt Olof Johansson som ”svek” genom att 1997 ta bort slutdatum för avvecklingen. Under folkomröstningen lovade den vinnande linje 2 att all kärnkraft skulle vara borta år 2010. Det var ”avveckling med förnuft”. Men Olof Johansson gick med på att ta bort datum då alla reaktorer skulle vara avstängda. Var det inte här det verkliga ”sveket” skedde?
Hörnlund går märkligt nog till angrepp också för att denna förnyelse skulle vara det mest ”odemokratiska” agerandet under Centerpartiets 99-åriga historia. Och den anklagelsen kommer från rätt man! Ha. Maud Olofsson har ju fortsatt en successiv förnyelse om kärnkraft som pågått under minst 12 år. Börje Hörnlund backade upp Olof Johansson när denne i april 1995 plötsligt och som en blixt från klar himmel inledde ett nära samarbete med Socialdemokratin om hela den ekonomiska politiken.
Här fanns ingen som helst förankring eller diskussion inom partiet. Inga medlemmar hade ens kunnat tänka sig att det som hände skulle hända. På Centerstämman två månader senare krävde Olof Johansson ”öppet mandat” att göra vilka kompromisser som helst, också framöver. Snacka om centralstyre och diktat.
Olof Johansson & Co gör nog rätt i att hålla tyst. De raserade partiets väljarunderlag genom att vackla, vela och bli Socialdemokratins knähund, som jag skrev på DN-Debatt när det begav sig.
De som möter Börje Hörnlund kan ju fråga honom om vad gamle partiledaren Gunnar Hedlund sa på Centerungdomarnas stämma 1986. Jag var där, och Hedlund sa på sitt korthuggna vis att det finns ingen anledning att älta kärnkraftsfrågan när det finns så många andra viktiga samhällsfrågor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen