Har EU-parlamentariker satt Frankrike på plats?

Så här inför EU-valet har europaparlamentarikerna för första gången sedan medlemskapet 1995 visat att de finns, och att de kan gå emot Frankrike. Helsingborgs Dagblad summerar: Uppiggade EU-parlamentariker gör skillnad.
Men är de franska förslagen om att stänga av fildelare från internet utan domstol borta från dagordningen? Nej, nej, nej. Inte i EU. Var säker på att de kommer tillbaka. Och då kommer 97 procent av parlamentarikerna att lydigt rösta ja till det Frankrike vill.
Så ser iallafall huvudprognosen ut, byggd på hur parlamentarikerna brukar lägga sig platt.
Skälet är enkelt: det finns EN maktelit i unionen — och den utsätts aldrig för väljarnas prövning. De ansvariga kan inte röstas bort och det finns ingen opposition som väljarna kan rösta in. Det är samma Makt som bestämmer, oavsett vad vi väljare tycker.
Denna Makt kan parlamentarikerna bara hantera på ett sätt — lägga sig platt inför. Bara så kan man få in sina små justeringar i marginalen, de man vill att vi väljare ska vara så imponerade av.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen