C-budskap borde bli: liberalare arbetsrätt är socialt progressivt

En konstruktivare analys om Centerpartiet än Börje Hörnlund (se förrförra inlägget) står Upsala Nya Tidning för i ledaren Både regera och utmana:

Centern böjer sig inte för de stora organisationerna och de stela systemen – utan utmanar dem. Det är de små företagen och de enskilda människorna som står i fokus för partiet. De stora företagen har redan hyggliga villkor, medan det är sämre för mindre och medelstora företag.
Eftersom det dessutom är just där som de nya jobben i stor utsträckning växer fram borde det vara naturligt för fler att tänka kreativt om hur villkoren för dessa företag ska kunna förbättras. Särskilt borde de partier i opposition som svänger sig med parollen ”Jobben först” vara intresserade.
Men än så länge är Centern ganska ensam om att på ett systematiskt och genomtänkt sätt formulera åtminstone de första stegen i en utvecklad och mindre stel arbetsrätt. Dagens arbetsrätt är bra för dem som redan är inne på arbetsmarknaden – men utgör en mur för dem som står utanför och vill in, ungdomar och invandrare.

Utmaningen ligger i att bryta det retoriska övertag Socialdemokratin har i denna fråga. De har lyckats framställa en stel arbetsrätt som rättvis och solidarisk. Sanningen är ju den motsatta.
Centerpartiet måste finna ett språkbruk, en retorik och berättelse kring den liberaliserade arbetsrätten som neutraliserar det Socialdemokratiska synsättet och visar att liberalisering är den rätta rättvisereformen, den riktigt solidariska politiken.
Man har alla fakta på sin sida, men den svenska mentala bilden är förvriden. Att vrida människors förutfattade meningar rätt är inte lätt. Men om man har rätt, måste man ta strid för det, även om det blåser.
Jag är övertygad om att det bara är småföretagandet som kan få oss ur den här krisen. Gamla strukturer och storföretag är inte framtiden. Det gäller att bygga det nya, det som kommer att dominera i framtiden. Och att skapa bästa möjliga innovationsklimat är då det som måste göras.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen