Nytt ljus på försvarets internationella insatser

Efter den framgångsrika svenska försvarsinsatsen av HMS Malmö utanför Somalias kust skriver Borås Tidning i ledaren, En annan bild av försvaret:

Det är inte ofta gemene man har möjlighet att se hur försvarets internationella insatser verkligen gör skillnad. Försvaret av ett holländskt handelsfartyg mot pirater i Adenviken utanför Somalias kust utgör dock ett undantag …
Självklart skänker det internationell respekt när svenska soldater klarar av en svår situation på ett mönstergillt sätt. Men måndagsnattens insats hjälpte sannolikt även till att stärka legitimiteten för internationella insatser även på hemmaplan, inte minst eftersom även flera lokala och regionala medier, inklusive BT, uppmärksammade dramat. Därmed förflyttades insatsen hem till den svenska vardagen.

Ja, ibland heter det att det är pinsam nationalism när medier bevakar vad svenskar gör i utlandet. Men att föra hem information om vad som händer i konfliktfyllda regioner, speglad i vad svenska insatser betyder, är ett effektivt sätt att göra världen där ute närvarande här hemma.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen