Munkhammar tar tempern på partisystemet

Ikväll sjösatte Johnny Munkhammar sin kampanj för att bli riksdagsman för Moderaterna. Det är en ovanlig kandidatur. Som han själv sa: Han behöver ingen plattform, det har han redan som flitig författare och debattör. Han behöver inte riksdagslönen, utan kommer om han blir vald att gå ner i lön. Och han vill inte ha makt, utan strävar efter att minska politikernas makt.
Förr var det vanligt att partierna till riksdagen skickade erfarna personer som visat sin kompetens på andra fält än inom partipolitiken. Exempelvis hade Bondeförbundet alltid ett antal framstående professorer i riksdagsgruppen, så att de kunde granska handlingarna åt de andra ledamöterna som ofta var bönder med kort utbildning och liten kunskap om statsförvaltningen.
Men sedan enkammarriksdagens införande 1970 har partierna varit broilerfabriker. För att bli vald måste man ha börjat i ungdomsförbundet vid 14 års ålder och sedan gått hela vägen till riksdagsvalsedeln. De som inte i decennier levt i och med partiet — och helst gift sig med partikamrat och endast umgås med partikamrater — har inte haft en chans. Partierna har i hög grad fungerat som sekter.  
När Munkhammar nu, med bara ett års medlemskap i Moderaterna, men med mycket bred erfarenhet och dokumenterad förmåga i samhällsfrågor, försöker ställa upp i ett demokratiskt val, ser jag hans kandidatur som en värdemätare på hur mycket partierna förstår att de måste öppna sig för bredare rekryteringsbas.
Jag varnade honom för att han kan få problem i de interna provval som M-medlemmar kommer att hålla i höst, och för den nomineringskommitté och nomineringsstämma som sedan beslutar om vilka som ska stå på riksdagslistan. Det finns mycket av jantelag i alla partier, och konkurrensen om placeringarna på listorna är hård.
Men jag lyckönskar naturligtvis Munkhammar och hoppas han har rätt i att tiderna har förändrats. Han tror att det bland gräsrötterna i M finns efterfrågan på nya krafter.
Munkhammar kommer att driva marknadsekonomiska frågor, och vill se reformer för ett friare företagarklimat och ökad makt för medborgarna över de pengar de tjänar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen